Algemeen, Blogs

Wat is SEO?

SEO, een vaak gebruikte term op het gebied van online marketing. Maar wat is het nu eigenlijk? Waarom doe je het en hoe doe je het?

Wat is SEO?
SEO staat voor ‘search engine optimisation’, wat zoekmachineoptimalisatie betekent. In webanalyseprogramma’s wordt de verkeersbron zoemachines uitgesplitst in twee subgroepen: organische zoekresultaten en betaalde zoekresultaten (Visser & Sikkenga, 2015).

sea_seo.PNG

Onder de geadverteerde zoekresultaten zijn de organische zoekresultaten te vinden. En daar komt SEO om de hoek kijken. Bij SEO ga je je website optimaliseren om bij de juiste zoekwoorden bovenaan in Google te komen. Belangrijk is om te bepalen welke zoekopdrachten belangrijk zijn voor je website. Welke zoekopdracht wordt vaak ingetikt door je doelgroep en hoe hoog is de conversiewaarde van deze zoekopdracht. Je wilt dus weten op welke woorden er op Google vaak gezocht wordt naar de producten of diensten die je bedrijf aanbiedt (DTG, 2016).

Hoe werkt SEO?
Als eerste is het dus belangrijk om te bepalen welke zoekwoorden ‘matchen’ bij jouw business. Wanneer je deze zoekwoorden gevonden hebt, ga je ervoor zorgen dat deze zoekwoorden voorkomen in je content. Daarbij kunnen ook synoniemen gebruikt worden; Google herkent deze. Maar gebruik het woord ook niet te vaak, ongeveer tussen de 2,5% en de 5% van de totale inhoud (SEOGuru, 2016).
Daarnaast is populariteit van de website ook belangrijk. Pagina’s die vaker worden bezocht, zullen ook vaak betere informatie hebben. Idem dito met doorklikpercentages of bezoeksduur, Google bepaalt aan de hand van allerlei factoren de kwaliteit van de pagina. Ook links zijn hierin belangrijk. Wordt er vanuit veel verschillende websites naar jouw pagina verwezen, dan is het aannemelijk dat je een goede bron bent.
Ten slotte is de techniek van de website van belang. De inhoud van de website moet bijvoorbeeld door Google goed te indexeren zijn. Ook de laadtijd van de website is van belang; Ondervindt een bezoeker een lange laadtijd bij een website, dan scoort die website minder goed in Google (Muilwijk, sd). Ook wordt er naar de code gekeken, hoe schoner de code hoe meer de zoekmachine zich kan focussen op de inhoud van de pagina. Schone url’s zijn belangrijk. Dat wil zeggen niet ‘www.jouwpagina.nl/page76/category34.php’ maar ‘www.jouwpagina.nl/online-marketing-is-tof. Zo zijn er nog veel meer dingen waarmee rekening gehouden moet worden. (Jong, 2011)

Waarom zou je aan SEO doen?
SEO is een werkwijze voor op de lange termijn. Het is niet zo dat wanneer je vandaag je website optimaliseert, je morgen gelijk bovenaan in Google staat. Google indexeert de ene site vaker dan de ander, afhankelijk van de populariteit van de website. Houd daar dus rekening mee. Wel is het een veel gebruikte techniek. Het is immers gratis, in tegenstelling tot zoekmachine advertenteren (SEA). SEO is een doorlopend proces, waarbij de website continu geoptimaliseerd moet worden. Het algoritme van Google verandert oneindig vaak, waardoor het dus belangrijk is oplettend te zijn. Het belangrijkste voordeel van SEO is dus dat het gratis is. Daar staat tegenover dat het over het algemeen genomen meer werk vergt dan zoekmachine adverteren (SEA).

 

Gebruikte bronnen

DTG. (2016, mei 27). Wat is SEO en hoe zet ik het in als ondernemer? Opgehaald van DTG: https://www.dtg.nl/kennis/kennisartikelen/websites/seo-wat-is-het-en-hoe-zet-ik-het-slim-in-als-ondernemer

Jong, F. D. (2011, november 29). Zoekmachine optimalisatie (SEO): Website techniek. Opgehaald van Elephant: https://elephantcs.nl/blog/zoekmachine-optimalisatie-website-techniek/

Muilwijk, E. (sd). Zoekmachineoptimalisatie. Opgeroepen op oktober 12, 2016, van Intemarketing: http://www.intemarketing.nl/marketing/technieken/zoekmachineoptimalisatie

SEOGuru. (2016, juli). SEO tips: een volledig en actueel overzicht. Opgehaald van SEOGuru: https://www.seoguru.nl/handleiding-seo/seo-tips/

Visser, M., & Sikkenga, B. (2015). Basisboek Online Marketing. Groningen: Noordhoff Uitgevers bv.

Advertenties

1 thought on “Wat is SEO?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s